top of page

De nadelen van het freelance bestaan

Bijgewerkt op: 12 nov. 2020


Zowel Lies als ik huppelen al enkele jaren als freelancer door het leven. We kozen er beiden voor om als zelfstandige te gaan werken. Voor sommigen klinkt dat als muziek in de oren, anderen willen liever niets over horen. Het is één groot avontuur, zonder al te veel begeleiding. Daarom lijsten we een aantal zaken op die je best in het achterhoofd houdt als je kiest voor het freelance bestaan.


Misschien zijn dit voor jou geen nadelen, zoveel te beter! Graag wat meer motiverende woorden? We got you! Lees zeker onze blogpost over de voordelen van het freelance leven. Hoewel er ook wat nadelen aan verbonden zijn, ons zie je alvast niet terugkeren naar een vaste job van 9 tot 5.


1. Alleen is maar alleen


Als je beslist om je eigen baas te worden, sta je er alleen voor. Je zal omringd worden door klanten en partners, maar je kiest ervoor om je eigen zaak te gaan runnen. De meeste freelancers die diensten aanbieden, werken vaak van thuis uit omdat dit de goedkoopste optie is. Misschien ben je iemand die graag alleen werkt, maar dat geldt niet voor iedereen.


2. Duizendpoot gezocht


Juweelontwerper? Architect? Fitnesscoach? Ja, maar tegelijkertijd ook administratief bediende, boekhouder, marketeer, social media manager, personeelsdienst, juridisch medewerker, webdesigner, grafisch ontwerper en incassobureau! Als beginnende freelancer heb je vaak niet het budget om al deze zaken uit te besteden, dus dan is het zelf de handen uit de mouwen steken. Je zal dus bereid moeten zijn om bij te leren over elk vakgebied.


3. Onzekerheid


Dit is waarschijnlijk het nadeel dat de meeste mensen weerhoudt om als freelancer aan de slag te gaan. Je hebt geen werkzekerheid en je inkomsten zijn onvoorspelbaar. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat je voldoende klanten en inkomsten hebt. Zelfs als je voldoende klanten hebt, zal je ook moeten opvolgen of je klanten tijdig betalen. Een goede strategie en financieel plan helpen je zeker al vooruit.


4. Te veel vrijheid?


Aangezien je je eigen baas wordt, hoef je enkel verantwoording aan jezelf af te leggen. Veel ondernemers hebben het moeilijk om hun tijd goed in te delen en prioriteiten te stellen. Het is soms aantrekkelijker om naar een event te gaan dan je papierwerk te doen. Niemand gaat je controleren! Probeer voor jezelf een goede planning te maken.


5. Jezelf verkopen


Je hebt misschien een fantastisch product of een geweldige dienst, maar het is jouw taak om potentiële klanten hiervan te overtuigen. Klanten komen meestal niet uit de lucht gevallen, dus je zal actief je dienst of product moeten verkopen.


6. Boekhouding


Boekhouden vraagt de nodige kennis, tijd en nauwkeurigheid. Maak de afweging of je die tijd niet wil gebruiken voor iets dat dichter bij je business ligt. Zelf kiezen we er allebei voor om samen te werken met een goede boekhouder!


7. Wat doe jij nu eigenlijk?


De vraag die we het meest kregen sinds ons freelancer bestaan: ‘Wat doe je nu eigenlijk?’ Je zal familie, vrienden en kennissen moeten uitleggen wat je exact doet. De kans bestaat ook dat ze het vergeten, dus wees zo duidelijk mogelijk. Bekijk het als een kans om je bedrijf te promoten. Hoe meer mensen weten wat je doet, hoe beter!


8. Negatieve commentaar


Wanneer je freelancer wordt of start met ondernemen, werk je niet zoals de meeste mensen in loondienst. Je zal enthousiaste commentaren krijgen, maar ook negatieve feedback die je kan missen als kiespijn wanneer je er alles aan doet om je business te doen draaien.. Laat je er niet te hard door leiden, uiteindelijk ben jij diegene die ervoor kiest om freelancer te worden. En dat op zich is al een straffe, moedige beslissing!


We wensen je alvast heel veel succes met je nieuwe avontuur!


Ondernemende groeten,


Sarah & Lies


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page